Du skal være medlem af en a-kasse og have indbetalt til en efterlønsordning gennem en årrække for at have ret til efterløn.
Du skal også være rask og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis du har været ledig op til efterlønnen, er det vigtigt, at du opfylder betingelserne for at få arbejdsløshedsdagpenge. Når du gør det, opfylder du også betingelserne for at få efterløn.
Kravene for at have ret til efterløn og hvordan din sats bliver beregnet, er det samme som for arbejdsløshedsdagpenge. Hvis du ønsker en fuld efterløn, altså helt ophører med dit tidligere lønarbejde eller din selvstændige virksomhed, er det forholdsvist simpelt at søge efterløn.
Der er dog også ved efterlønnen mulighed for at fortsætte en bibeskæftigelse, lave en tidligere hovedbeskæftigelse til bibeskæftigelse eller starte en ny bibeskæftigelse. Det vil give modregning i din efterløn for de timer, du bruger på virksomheden.
Ved den mest brugte ordning må du have maks. 400 timer om året i virksomheden og et dækningsbidrag på maks. ca. 80.000 kr./året.
Eksempel på egen virksomhed som efterlønner
Har du f.eks. haft en frisørsalon, inden du får ret til efterløn, kan du fortsætte med det, blot du er opmærksom på at holde det under de givne grænser.
Du skal sandsynliggøre, at virksomheden kan holdes på under 400 timer om året. Det vil kræve, at du får opsagt evt. medhjælp, skærer åbningstiderne væsentlig ned, evt. sælger noget af udstyret, og hvad der ellers er muligt for at dokumenterer, at du holder virksomhedens aktivitet under 400 timer årligt, og et dækningsbidrag på maks. 80.000 kr./år.
Vi har hjulpet en del virksomhedsejere inden for forskellige brancher med at få overblik over mulighederne og fremskaffe den nødvendige dokumentation til A-kassen m.v., så vi kan helt sikkert også hjælpe dig.
KONTAKT OS